Η Ρώσικη μηχανή αναζήτησης Yandex ξεπέρασε την Google

arthra yandexΗ Ρώσικη μηχανή αναζήτησης “Yandex” βγήκε έξι φορές πιο αποτελεσματική από την Google στουν εντοπισμούς κακόβουλων ιστοσελίδων.
Αυτό προέκυψε κατόπιν μιας σχετικής δοκιμής που διεξήγαγε η διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία web security «Sucuri» από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί αναλυτές έφτασαν στο συμπέρασμα βάσει των αποτελεσμάτων από την έρευνα ενός εκατομμυρίου ιστοσελίδων με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από την πηγή στατιστικών του “Alexa” τον Αύγουστο του 2013.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι ιστοσελίδες που χαρακτηρίζονται κακόβουλες είναι εκείνες στις οποίες εντοπίζεται λογισμικά που μολύνει τους υπολογιστές με spam trokans ή και άλλα κακόβουλα προγράμματα, ο εντοπισμός γίνεται είτε από μηχανές αναζήτησης είτε από εφαρμογές καταπολέμησης των ιών.

Συνολικά το 10% των ιστοσελίδων του ενός εκατομμυρίου καλύτερων βάσει του “Alexa” που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα δηλαδή 108.780 έχουν κάποιο είδος κακόβουλου λογισμικού, από αυτές τα 18.557 δηλαδή το 2% μπήκαν στην μαύρη λίστα λόγω των επικίνδυνων λογισμικών που διέθεταν.

Μετά τη σύγκριση των βάσεων δεδομένων των anti-virus εταιρειών και την παράδοση στις μηχανές αναζήτησης του καταλόγου με τις 18.557 ιστοσελίδες που δεν πέρασαν το τεστ ασφαλείας, οι ειδικοί της «Sucuri» βρήκαν ότι την πληρέστερη σύμπτωση με τον κατάλογο είχε η anti-virus εταιρία «McAfee». Η βάση δεδομένων της περιέχει 11.000 επικίνδυνες ιστοσελίδες από τον κατάλογο «Sucuri».

Το “Yandex” κατέλαβε την τρίτη καλύτερη θέση της γενικής κατάταξης και την πρώτη στον εντοπισμό μολυσμένων ιστοσελίδων καθώς κατάφερε να εντοπίσει 2154 ιστοσελίδες από τη μαύρη λίστα της «Sucuri».

Το αποτέλεσμα αυτό είναι μακράν καλύτερο από εκείνο της «Google», η οποία ανακάλυψε μόνο 357 ιστοσελίδες.
Ο χαρακτηρισμός ως κακόβουλης ιστοσελίδας είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια για μια ιστοσελίδα καθώς αυτομάτως η ιστοσελίδα χάνει την παρουσίας της στα αποτελέσματα των αναζητήσεων χάνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της επισκεψιμότητας.
Π.χ αν μια ιστοσελίδα βρεθεί στην μαύρη λίστα της «Google», τότε οι χρήστες των περιηγητών ιστοσελίδων (browsers) «Chrome» και «Firefox», όταν επιχειρούν να την επισκεφθούν, βλέπουν μια προειδοποιητική σελίδα κινδύνου που καλεί τους χρήστες να την παρακάμψουν καθώς κινδυνεύουν να μολυνθούν με ιούς. Η «Yandex» συνήθως δείχνει τον κίνδυνο που εγκυμονεί η επίσκεψη στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η «Sucuri», ιδρύθηκε το 2010 στην Καλιφόρνια, και δραστηριοποιείται στους τομείς της ανάπτυξης και πώλησης υπηρεσιών ασφαλείας στις εφαρμογές των ιστοσελίδων. Γνωστοποιήθηκε από την εταιρεία καταχώρησης και φιλοξενίας domain names, «GoDaddy», όπως και άλλων ανάλογων εταιρειών.